Najina Slovenija

Rubrika Najina Slovenija predstavlja in poklanja 24 gastronomskih regij.

Za vas izbiram po eno jed iz vsake regije. Vsako jed bom spojil z pripadajočim gin twistom. S poklonom Sloveniji vam želim dober tek in na zdravje. Ob vsakem receptu tudi namig. Imena mešanih pijač častijo dame iz določenih regij.

Naj se naše potovanje po Sloveniji začne.

I feel Slovenia logotype
Vir jedi in regij si lahko ogledate na tej povezavi.
November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Ljubljana in okolica

Draga, danes te odpeljem na tržnico med gospoda mestne. Podarim ti dišečo vrtnico in primem za roko. Le en objem in pogled na tromostovje. S tabo sem srečen.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Dolenjska, Kočevsko

V kovček namečem še nekaj majic. Želim si te. Želim si sprehoda čez ajdova polja. Odtrgam še nekaj belih grozdov in svet se pomiri. Preprosti in čudoviti griči nama jemljejo pogled na nebesa. Pobožam veter, ki mrši tvoje lase.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Notranjska

Le veter še ve, kako tiho se polni Cerkniško jezero. V zraku omamen vonj divjih zelišč in tvoje kože. Stojiva in se zaveva, da je narava res vsemogočna. Sončni žarki in tvoje lepe oči. Mir in lepota. Objamem te.

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Bela krajina

Zbudijo naju prvi sončni žarki. V zraku vonj tople kumine in lep spomin na včerajšnji večer. Vonj Belokranjca zamenja nežnost in toplota pogače. Zvok petja ptic in tvoj nasmeh me spomnita zakaj je vredno živeti. Tu sva lahko pristna.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Kozjansko

Kako lepo nama pojejo Čebelarji. Stopava in skačeva čez brzice. Kar nekaj slapov in misel na otroško razigranost naju naredi lačna. Poštena hrana nahrani najina telesa. Najino ljubezen pobožam s cvetom Kadulje. Skupaj skočiva v potok.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Haloze

Haloški griči naju kar pošteno utrudijo. Iz malhe privlečem malo gibanice in nekaj dobrih kapljic. Sonce posveti na najine ustnice. Vse se zdi popolno. Nabereva še nekaj svežega pehtrana in odhitiva.

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Posavje, Bizeljsko

Kako lepo zadiši po moštu. Okoli naju zapiha hladen vetrič. Objamem te in stisnem k sebi. Najino pot spremlja mogočna Sava, ki govori zgodbe o dobrih in poštenih ljudeh. Iz nahrbtnika potegnem še nekaj ostankov ajdovega kolača in poiščem prvo repnico.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Prlekija

Pijeva iz Ivanovega izvira. Pesem vode pripoveduje o čudežih in ozdravljenjih. Bo že držalo, pomislim in jo primem za roko. Razgreta telesa se sprehodi mimo malih domačij in ograjenih vrtov. Vročina doda svežemu zraku nekaj vonja po zrelih Murkah. Vročina užeja in pomislim na dober gin tonik.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Prekmurje

Ravnice in neskončen pogled na bučna polja. Kraj kjer domišljija izbruhne in telo pomiri. Pomežikne mi, saj ve, da v moji domišljiji domuje strast do prekmurske kuhinje. Skočiva še v termalno vodo. Voda za telo in hrana za dušo.

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Slovenske gorice

Kako lepo zadiši slivova juha. Vonj in spomin na otroštvo. Pogled se nama ustavi ko zagledava srce med vinogradi. Pohitiva in se skrijeva med trte. Objeta telesa v objemu neskončnih vinogradov.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Maribor, Pohorje, Dravska dolina, Kozjak

Le še nekaj korakov in doseževa Črni vrh. Obljuba o pohorski omleti in domačim gin twistu naju žene naprej. Ustaviva in se zaljubiva v razgled. Kraj kjer se čas ustavi. Razgled ponuja nešteto novih poti in doživetij. Doživetij rezerviranih za naju.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Celje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, Laško

Vonj sveže obranega hmelja naju popelje v knežje mesto. Mesto gospoda in zanimivih zgodb. Peljeva naprej. Nekaj zapuščenih rudnikov da dobro vedeti, kako delovni ljudje živijo tu. Po dolgem sprehodu si privoščiva hladno pivo. Skupaj sva in se smejiva. Naročiva še enega?

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Koroška

Mogočen pogled na Peco in veter, ki pripoveduje o našem rešitelju Kralju Matjažu. Skoraj nepoznana pokrajina in zanimive vijugaste ceste. Obljubiva si, da naslednjič spet prideva. Ponosna drža ljudi in poštena ter polna hrana. Prehodiva kar nekaj stopnic in se spustiva v romantično globino rudnika. Spodaj je hladno in te objamem. In kaj so ljudje ko lesovi in ledine in grude in prst, le da so se grude in gora v njih zavedeli svoje strasti…

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Zgornja Savinjska dolina

Ustaviva se in nabereva nekaj zelišč in dišavnic. Utrgam Marjetico in ti jo zataknem v lase. Lep in topel veter se vije skozi Logarsko dolino. Sončni žarki in hoja po nepokošeni travi naju že pošteno užeja. V nahrbtniku nekaj Ajdneka in malo gina. Skupaj sva.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Zasavje

Pesem Orlekov naju pospremi na Kum. Kar dolga in lepa pot. Pesem zamenja petje ptic in šumenje krošenj. Prijetna pot polna postankov. Katerega izbereva midva? V objemu gozda postaneva že pošteno lačna. V nahrbniku ostanki Grenadirmarša in nekaj čudežnih kapljic. Zadovoljna stopava na vrh. Mir, šumeča trava in ta pogled na…

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Gorenjska

Zbudiva se v objemu gora. Iz kuhinje zadiši po kuhani Kranjski klobasi. V nahrbtnik zloživa še nekaj toplih oblačil in čudežnih kapljic. Nikoli se ne ve in jo odrineva proti vrhovom. Zvok harmonike ter pogled na mesteca in vasi. Močan stisk roke in nasmeh priča o preprostosti in poštenosti ljudi. Pošteno naju zazebe. Pohitiva, da najdeva prvo kočo in se skrijeva.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko

Pot naju pelje skozi Idrijo. Nit pri niti in ta čudovita čipka. Želim ti podariti najlepšo. Poljubiš me in se nesramno nasmeješ. Pot naju vodi čez hribe in doline. V zraku vonj Bakalce. Zgarane roke poštenih ženic pripravljajo okusne žlikrofe. Danes sem pa res pošteno lačen.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Dolina Soče

Krasna si bistra hči planin… Smaragdna barva se odseva v tvojih očeh. Neverjetna lepota narave naredi človeka res majhnega. Stopiva do reke in vrževa nekaj kamnov. Otroška razigranost in tvoj nasmeh. V prijetni senci opaziva prve ribiče. Iz nahrbtnika potegnem nekaj čudežnih kapljic in jim ponudim.

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Goriška Brda

Skrijva se. Primem te za roko in se skrijeva med trte. Poletno sonce telesa prepoji z energijo. V zraku vonj dozorelih grozdnih jagod in nekaj besed trgačev, ki se približujejo. Povabijo naju odprtih rok. Čas za malico in omamen vonj Frtalje. Skupaj se poveselimo in nazdravimo s kozarcem Rebule.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Goriška

Sprehajava se po obali in nabirava kamne. V daljavi skupina kajakašev in njihovi vzkliki veselja. Pomaham jim. Voda hladi segrete kamne. Tukaj se čas ustavi. Narava v svoji popolnosti. Objameš me in mi daš vedeti, da si srečna. Telo se umirja od tempa modernega sveta. Potrebujeva pijačo.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Vipavska dolina

Nanos, kot speči velikan, ščiti pred burjo. V Vipavski dolini se človek zave kako je majhen. Stopava po prsti, ki se na vsakih nekaj metrov spreminja. Lepota in pestrost Vipavske zemlje. Nešteto malih gozdov in vinogradov. Vinogradi in sladek vonj rdečih vrtnic naju vleče naprej in naprej. Odtrgam cvet in ti ga zataknem v lase. Kako si lepa.

November 6 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija Kras

Sprehodiva se skozi nasad sivke.  Sivo vijolični cvetovi božajo roko in pripovedujejo povest o trdi Kraški zemlji in poštenih ljudeh. Kraj kjer domuje sonce. Usedeva se in opazujeva sončni zahod. Rdeča prst se zlije s soncem. Pogledam te in opazim, da je rdeča tudi najina polt. Tukaj sva sonce in zemlja. Nekaj kapljicam dodava sivko. Elementi se združijo in telo postane nepomembno.

September 16 / 2020 / 9:00 PM

Najina Slovenija Slovenska Istra

Opazujeva prve ribiče, ki prihajajo iz lovišča. V zraku in telesu veliko soli. Poljubim te in jo okusim. Greva na tržnico, da ujameva kakšno ribo. Sveže ribe v Šavorju in nekaj čudežnih kapljic naju spomni, kako lepo je živeti. Telesa se umirita in se navadita na morski tempo. Nešteto gričev posajenih z vinogradi in tvoje slane ustnice. Skupaj sva.

October 11 / 2020 / 8:00 PM

Najina Slovenija — Brkini, Kraški rob

Ob cesti naju pozdravi Brkinska jablana. O kako okusno jabolko. Zadovoljen mladenič nama pomaha. Trda roka pokaže nekaj svežih tartufov. Danes bo dober dan. Sprehodiva se mimo domačije, kjer gospodinja zvija sveže Fuže. Vonj tartufa in okus svežih testenin. Kakor midva tudi nekatere stvari preprosto pašejo skupaj. Telo začuti moč tega čudežnega gomolja. Primeš me za roko in me odvlečeš v gozd. Dajva, zgubiva se.