Najina Slovenija #Gorenjska

Kranjska klobasa in Gin Twist Tanja Žagar

Recept jedi ( opis sestave jedi )

Vir: https://www.gurman.eu/leksikon/meso-mesni-izdelki-in-jajca/kranjska-klobasa

Kranjska klobasa je poltrajni mesni proizvod iz svinjine I. in II. kategorije (75 – 80 %), trde (bele) slanine (20 – 25 %), nitritne soli, mletega ali strtega popra in posušenega česna. Meso narežejo na koščke 10 do 13, slanino pa na 8 do 10 milimetrov. Z mešanico nadenejo prašičja čreva s premerom 32 do 36 milimetrov. Klobaso oblikujejo v pare dolžine 12 do 16 centimetrov, ki tehtajo 180 do 220 gramov. Pare zašpilijo z leseno špilo. Kranjsko klobaso nato vroče prekadijo z bukovim lesom in pasterizirajo pri 70 °C.

Gin twist Tanja Žagar

  • 3 cl gin – saden tip gina
  • 2 cl limoninega soka
  • 10 cl tonik – manj sladek ali brez sladkorja
  • 1 jabolko – gorenjska voščenka
  • 1 čajna žlička Terjak – pripravek iz črnih bezgovih jagod
  • 1 čajna žlička hrena – mariniranega v kisu
  • cvet hibiskusa za dekoracijo

Ročni mešalnik napolnimo z ledom in dodamo gin, limonin sok in žličko Terjaka. V kozarec na peclju dodamo nariban in mariniran hren. Polovico kozarca napolnimo z drobljenim ledom. V kozarec za uživanje zlijemo precejeno mešanico iz ročnega mešalnika. Dodamo na krhlje narezano jabolko. Nežno pomešamo. Prelijemo s tonikom. Dekoriramo s cvetom hibiskusa.

ZAKAJ?

Hren in jabolko se vedno odlično ujameta. Terjak poskrbi za sladkobo in poveže jed s pijačo. Potrebujemo veliko kisline saj je jed zelo mastna. Skupek sestavin nam predstavi svežo in zanimivo pijačo. Svežina, sadnost v pijači ter rahla pikantnost in maščoba jedi se dobro poveže.

P.S.  Maščoba ljubi kislino. Pravo ravnovesje med maščobo in kislino daje občutek po še. Pri twistanju smo pozorni na najbolj intenzivno komponento na krožniku (ponavadi je to omaka). Držimo se osnovnih pravil – belo k belem, rdeče k rdečemu in od lažjega k težjemu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *