Najina Slovenija #Zasavje

Grenadirmarš in Gin Twist Lidija Šentjurc

Recept jedi ( 4 osebe )

Vir: https://www.kulinarika.net/recepti/testenine/grenadirmars-prazen-krompir-s-testeninami/16605/

  – 400 g krompirja

 – 300 g poljubnih testenin

 – 1 čebula

 – 2-3 žlici ocvirkove masti ali masti pečenke

 – sol, poper

Ločeno skuhamo krompir in testenine, katere naj bodo bolj kuhane. Ko sta sestavini kuhani, olupimo krompir, ga narežemo na lističe, testenine pa odcedimo in poplaknemo z vodo, da se ne sprimejo. V ponvi raztopimo masčobo, dodamo na lističe narezano čebulo in jo takoj osolimo z dvema velikima ščepoma soli. Ko čebula postekleni, dodamo krompir, ga na hitro premešamo, dodamo testenine, popramo in vse skupaj pražimo na srednjem ognju približno 20 minut. Med praženjem pustimo jed toliko časa nepremešano, da se spodaj lepo zapeče, nato pomešamo in to ponovimo, da se jed lepo zlato rumeno obarva.

Gin twist Lidija Šentjurc

  • 5 cl gin – London dry – Zemeljski tip gina
  • 2 cl limetin sok
  • 2 cl domačega paradižnikovega soka
  • 10 cl tonik- manj sladek ali brez sladkorja
  • 2 jagodi – narezani na četrtinke
  • zelen poper
  • rezina pečene in dimljene slanine za dekoracijo

Kozarec za mešanje napolnimo z ledom in prelijemo z ginom, limetinim sokom, paradižnikovim sokom ter dodamo par zrn zelenega popra. Vse skupaj dobro pretresemo, da se sestavine povežejo in ohladijo. Precedimo v kozarec za uživanje. Dodamo led in narezane jagode. Narahlo premešamo. Dodamo tonik. Za dekoracijo uporabimo rezino pečene in ohlajene slanine.

ZAKAJ?

Pijača jedi doda manjkajočo pestrost. Kislina in sadnost osvežita in zbijata maščobo v hrani. Poper doda malo pikantnosti in poveže pijačo z jedjo.  Slanina in dim ljubita kislino. Dekoracija je poklon rudarjem.

P.S. Zemeljski tip gina

Gini z izraženo zemeljsko noto. Potrebno paziti na grenkobo in toploto gina. Uporabljena bolj zemeljska živila kot so likorica, cimet, različni popri in korenine…

Pri twistanju lahko uporabimo zemeljske elemente kot so ogenj, voda ipd. Potrebno paziti na intenzivnost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *